Generalno čiščenje ob večjih gradbenih posegih

Za čistočo stanovanja lahko skrbimo sproti, pri tem pa nimamo opravka s kakšnimi posebej zahtevnimi nalogami. A to velja le za urejene stanovanjske prostore, ki jih že tako redno čistimo in pospravljamo. Povsem drugače je v pravkar dokončani novogradnji, ki ima še veliko sledi večjih gradbenih opravil. Pred vselitvijo je treba opraviti generalno čiščenje, ki pripravi prostore na nove uporabnike.

Pravzaprav je potrebno čiščenje po gradbenih posegih tudi v končanih prostorih, če se lotevamo kakšnih prilagoditev, adaptacij in nadgradenj. Pogosto se izkaže, da tudi z majhnimi gradbenimi posegi povzročimo veliko nereda in umazanije, predvsem se dviga prah, ki zaide v vse kotičke doma. Tako je pametno za generalno čiščenje poskrbeti vedno, ko opravljamo kakšne takšne projekte, pa tudi sicer enkrat ali dvakrat na leto, da dosežemo tudi tiste kotičke, ki jih sicer pri rednem čiščenju nekoliko zanemarimo.

Najpomembnejša opravila za generalno čiščenje

V povezavi z večjimi gradbenimi projekti je treba gotovo omeniti čiščenje betonskih površin, ki čakajo na namestitev talnih oblog, enako velja za druge površine, ki jih bomo prekrili. Včasih je čistoča površin ključnega pomena pri namestitvi dodatne opreme, gotovo pa ne želimo umazanije in prahu preprosto skriti očem. V novogradnjah že sproti skrbimo za čisto okolje, predvsem pa preprečimo zastajanje umazanije in prahu v končanih prostorih, kjer bomo vgrajevali opremo. Generalno čiščenje se mora nujno opraviti ob koncu gradbenih del pred vselitvijo stanovalcev, pogosto pa se opravi tudi že prej, da nimamo opravka z neredom, ki moti pri gradnji.

Generalno čiščenje v drugih situacijah

Tudi sicer skrbimo za visok higienski standard in redno čiščenje. Generalno čiščenje opravimo vsaj enkrat ali dvakrat na leto, lahko seveda tudi pogosteje. Takrat se lotimo tudi tistih opravil, ki jih ne vključujemo v redno čiščenje, tako dosežemo še bistveno boljše rezultate in predvsem bolj trajno čistočo.