Kakovostni izpušni sistemi morajo ustrezati državnim normativom

Emisije so danes v svetu avtomobilske industrije vse bolj pomembna stvar. Zato morajo vsi proizvajalci avtomobilov temu segmentu nameniti posebno pozornost, hkrati pa zagotavljati optimalno učinkovitost motorja in izpušnega sistema, ki mora ustrezati tudi državnim normativom. Gre za uredbe, ki govorijo o tem, koliko določenih snovi lahko izpušni sistemi spustijo v ozračje, da je to še sprejemljivo za zdravje ljudi in čisto okolje.

Pri izpušnih sistemih pogosto pride do okvar in poškodb. Glavni razlog za to je, da se nahajajo na podvozju avtomobila, zaradi česar so najbolj izpostavljen del vozil. Težave z izpušnimi sistemi je težko ugotoviti, največkrat pa jih boste opazili, če boste dobro prisluhnili zvoku vašega avtomobila. Če zaznate nenavadne zvoke, kot je bobnenje, pokanje ali ropotanje, potem je čas, da se oglasite pri serviserju, kjer bodo izpušni sistemi strokovno zamenjani na takšen način, da bodo ponovno ustrezali vsem predpisanim kriterijem in normativom.

Preventivno čiščenje DPF filtra podaljša njegovo življenjsko dobo

Če ste lastnik dizelskega vozila, potem zagotovo poznate filter trdnih delcev ali DPF filter. Gre za izjemno pomemben element izpušnega sistema, ki učinkovito filtrira vse večje delce, ki v izpušnih plinih nastajajo ob zgorevanju dizelskega goriva. Ti se hitreje kopičijo v primeru mestne vožnje, slabe kakovosti goriva ali motornega olja in še mnogo drugih dejavnikov, zaradi česar se na vsakih 80.000 do 100.000 km priporoča tudi preventivno čiščenje DPF filtra.

Da je DPF filter zamašen, boste občutili po zmanjšani moči motorja, v skrajnem primeru pa se vam bo na armaturni plošči prižgala opozorilna lučka. To pomeni, da je bila tudi samodejna regeneracija DPF filtra neuspešna. V izogib takšnim in podobnim situacijam je priporočljivo kakovostno čiščenje DPF filtra. S posebnim postopkom se s pomočjo strojev za suho čiščenje takšen filter popolnoma očisti oziroma obnovi, njegova življenjska doba pa se podaljša kar za polovico.