Kompaktne motorne žage Husqvarna

Upravljanje z gozdnimi površinami zahteva veliko mero potrpežljivosti, kondicije, vztrajnosti in predvsem znanja. Seveda pa si sodobnega upravljanja z gozdom ne moremo predstavljati brez ustreznih orodij. Na prvem mestu med orodji za gozdarska opravila je seveda motorna žaga. To je osnovno orodje za rezanje lesa, ki omogoča podiranje dreves, rezanje vej, čiščenje grmovja, rezanje hlodovine in pripravo drv. Motorne žage Husqvarna za gozdarske dejavnosti spadajo v sam vrh motornih žag po kakovosti.

Dolžina meča motorne žage

Motorne žage delujejo po istem principu. Razlikujejo se le glede na dolžino meča in moč motorja (seveda pa to za sabo potegne tudi druge razlike, kot je npr. teža, kapaciteta rezervoarja in podobno). Specifične dolžine so primerne za določen razpon gozdarskih opravil, pri čemer pa stopnje niso omejene z nekimi določenimi številkami. 

Za rezanje hlodovine velikih debelin potrebujemo motorne žage z dolgimi meči in močnejšim motorjem. Le tako bo delo potekalo dovolj hitro in učinkovito. Brez motorne žage Husqvarna si sodobni gozdarji ne predstavljajo učinkovitega dela. Pri tem pa velja, da so motorne žage z daljšimi meči po eni strani primernejše za težja sekaška opravila, po drugi strani pa bolj nerodne in okorne, kar otežuje kleščenje vej z njimi.

Pri motorično bolj obremenjujočih opravilih, kot je kleščenje vejevja z debel in redčenje grmovja, je bolje imeti čim lažjo žago s krajšim mečem. Tu se zelo dobro izkaže motorna žaga Husqvarna 435. Nižja teža in krajši meč omogočajo bolj okretno rokovanje. Husqvarna 435 je najboljša kombinirana motorna žaga, ki vključuje prednosti lahkih motornih žag, vseeno pa ima dovolj dolg meč tudi za podiranje srednje debelih dreves. Za profesionalno uporabo se gozdarji veliko poslužujejo kompletov motornih žag, kjer imajo svoje mesto tako lažje, kot tudi težje žage. Mnogi kmetje, ki skrbijo le za svojo zaplato gozda, pa se brez večjih pomislekov odločijo za motorno žago Husqvarna 435, saj ponuja najboljše razmerje za celoten nabor gozdarskih dejavnosti.