Lončena peč

Lončena peč vam ne služi samo za ogrevanje prostorov, ampak je neke vrste modni dodatek, ki se popolnoma prilagodi prostoru. Tako estetsko, kot gradbeno.

Dan danes ni več nekega pravila kakšna mora biti lončena peč. Oblike so prilagojene arhitekturi in stilu vašega prostora. Lončena peč ima lahko ležišče, sedež, lahko je visoka ali ozka. Se pravi vsaka lončena peč je unikatna in popolnoma prilagodljiva prostoru.

Njeni večplastni vrednosti je dodana tudi racionalnost. Lončena peč ima zelo veliko akumulacije toplote pri sorazmerni zelo majhni porabi drv. Ravno zaradi tega razloga lončena peč dobiva vedno večjo vrednost v sodobnem naravovarčnem razvoju.

Lončena peč nima samo toplotno vlogo, ampak tudi simbolno in duhovno vlogo. Le ta je povezana s toplino, ter domačnostjo. Lončena peč predstavlja tudi simbol doma, oziroma njegovo glavno, center točko.

Okoli lončene peči se lahko družina zbere in kakovostno preživi svoj čas, sploh ob zimsko – jesenskih večerih.

Pečarstvo

Pečarstvo se je razvilo iz lončarstva. Pečarstvo in lončarstvo je bilo zelo pomembno za razvoj slovenskega podeželja. Se pravi od izgradnja preprostega kurišča, črne kuhinje in štedilnika. Ti dve obrti so bili pomembni tudi za razvoj gradov in meščanskih hiš, kjer so kurili peci in kamine. Te peči in kamini so bili pogosto okrašeni z okraski in ornamenti.

Pečarstvo in pečarjevi izdelki so izdelane pečnice za peči, gradnja lončenih in krušnih peči, štedilnikov in kaminov.

Sredi sedemdesetih let 20 stoletja je začel poklic pečarja zamirati, saj se je pojavilo centralno ogrevanje. Marsikje so takrat začeli odstranjevati stare lončene in krušne peči.

Mnogi pečarji so svojo dejavnost preusmerili v polaganje razne keramike in keramične ploščice. Pečarji ne polagajo keramike samo po tleh, se pravi po stopnicah, po tleh v kopalnici, hodniku, kuhinji, ampak tudi po stenah.

Zahteve potrošnikov so postale drugačne kot leta nazaj in bolj specifične. Keramiko se polaga po stenah tudi dekorativno. V zadnjem času je zanimanje za zidane peci naraslo.