Sončne celice

Sončne celice in rastline imajo vsaj dve skupni lastnosti. Oboje potrebujejo za svoje delovanje sončno energijo. Istočasno pa pozitivno vplivajo na naravo, okolje. Sončne celice s proizvedeno energijo ne obremenjujejo okolja, tako kot nekatere druge elektrarne, rastline pa spreminjajo ogljikov dioksid.

Dovršena tehnološka naprava so sončne celice. Sončne celice direktno pretvarja v električno energijo. Samo dovolj veliko gostoto svetlobnega toka potrebuje za svoje učinkovito delovanje. Izkoristek sončne celice opredelimo kot razmerje med energijo upadenih fotonov, le ti se absorbirajo na površini sončne celice in energijo vseh vpadnih fotonov.

Sončne celice so sestavljene iz šestih slojev. Prvi sloj je steklena plošča, drugi sloj je antirefleksna plast, tretji sloj je kontaktna mreža, nato sledita plast p in n, na koncu je zaščitni kovinski sloj.

Veliko različnih izvedb sončnih celic je na trgu. Izkoristek se povečuje z novimi materiali in zamisli. Sončne celice vidimo že na marsikateri hiši. Če se bo ta številka v naslednjih letih še povečala, bo razbremenila električne elektrarne. Sončne celice in razni kolektorji na streh so postali z leti finančno bolj dostopni.

Avtomobilski akumulator moramo preveriti že pred prvim mrazom. Ogromno se jih izprazni med obilnim sneženjem. Zaradi tega, ker lastniki pustijo svoje avtomobile stati pod snegom več dni ali tednov ali počakajo, da se avtomobili sami očistijo. Težave pri zagonu motorja nastanejo zaradi vlage in mraza, ki še dodatno obremenjujeta akumulator. Starejši avtomobilski akumulator v takih pogojih še hitreje odpove. Ker je poraba toka večja, zmogljivost avtomobilskega akumulatorja upade.

Vlažni in hladni dnevi so huda obremenitev za avtomobilski akumulator. Vse več voznikov pozabi na jesenski servis. Jesenski servis vključuje kontrole luči, namestitve zimskih gum in tudi kontrolo akumulatorja. Pomemben je pri novejših avtomobilih in še posebno starejših. Nedelujoči akumulatorji so vsako leta na vrhu seznama okvar po statističnih podatkih avtomobilskih klubov.

Če menite, da imate težave pri zagonu motorja pri vašem avtomobilu se hitro naročite v avtomehaničnem servisu.