Menjava gum dvakrat letno

Kdaj se izvede menjava gum? Na to opravilo se spomnimo dvakrat na leto, pred nastopom zime in ob prvih pomladnih dneh. Pametno je poskrbeti za to, da pnevmatike pravočasno zamenjamo, predvsem pa moramo izbrati ustrezne gume glede na razmere, ki jih pričakujemo na cesti.

V nekaterih primerih se lahko menjavi pnevmatik celo izognemo. To velja za tiste, ki uporabljajo celoletne gume, čeprav to običajno ni priporočljiva rešitev. Ker gre pri menjavi gum za zagotavljanje varnosti in kar najboljše izkušnje pri vožnji v zahtevnih razmerah, moramo vsekakor izbrati najboljše rešitve, ki jih imamo na razpolago.

Menjava gum

Najboljše zimske pnevmatike

Največ pozornosti namenjamo zimskim pnevmatikam, čeprav so seveda tudi letne izjemno pomembne za zagotavljanje dobrih voznih lastnosti. Pozimi imamo opravka z zahtevnejšimi razmerami, predvsem z ledom in snegom. Velik dejavnik pa so lahko tudi nizke temperature, ki vplivajo na lastnosti same gume. To pomeni, da je zamenjava gum pred 15. novembrom vsekakor smiselna, tudi če ne pričakujemo snega – temperature se v tem času že spuščajo zelo nizko, za kar letne pnevmatike niso primerne. 

Zimske pnevmatike imajo globlji profil in ponujajo boljše vozne lastnosti v zahtevnih razmerah. Skrbijo za varnost na spolzkem cestišču in omogočajo dober oprijem pri vožnji po snegu. Seveda razmeram prilagodimo tudi vožnjo, ne le pnevmatik.

Tudi letne pnevmatike so zelo pomembne

Letne pnevmatike uporabljamo dlje časa in z njimi praviloma naredimo veliko več kilometrov. Prav tako v ugodnih razmerah preko toplejšega dela leta dosegamo višje hitrosti in opravljamo daljše poti. To pomeni, da bo tudi menjava gum sredi marca pomembna odločitev s konkretnimi posledicami za našo vozno izkušnjo. Ne zanemarjajmo prednosti kakovostnih letnih pnevmatik, ki jih izberemo za te naloge, tudi letne gume izbiramo na podlagi testov in primerjav, izogibamo pa se najcenejšim možnostim. Spet gre namreč za varnost in dobro izkušnjo pri vožnji.