Najbolj razširjena vrsta parketa v Evropi

Parket je na sploh priljubljena in praktična rešitev za tla. Kljub temu pa izbira ni preprosta, ker nam proizvajalci ponujajo najrazličnejše tipe parketov. Med najbolj razširjeno obliko parketa pri nas in tudi drugod po Evropi pa sodijo lamelni parketi.

Lamelni parket predstavlja neobdelan mozaični parket v obliki plošč. Te so sestavljene iz manjših povsem enakih deščic oziroma lamel. Večinoma do dolge od 120 d 160 milimetrov; široke pa so od 23 do 24 milimetrov. V debelino merijo 8 milimetrov.

Vsaka plošča je sestavljena od 5 do 7 lamel. Med vzorci je še najbolj priljubljen mozaik. Lamelni parketi iz hrasta so še posebej odlična izbira za spalne prostore, dnevne in otroške sobe. Le redkokdaj pa se dobro obnesejo tudi v kuhinjskih prostorih.

Hitri in učinkoviti pri polaganju

Lamelni parketi so priljubljeni tudi zato, ker so za polaganje zelo preprosti in hitri. To omogoča mrežica, ki je na spodnji strani parketa. Parket se lepi na tla, nato ga je potrebno tudi zbrusiti ter zaščititi z lakom.

Ključna prednost lamelnega parketa je za marsikoga zagotovo tudi nizka cena. To pa vsekakor ne pomeni, da so lamelni parketi manj kakovostna izbira med vsemi tipi naravnih oblog za tla. Sicer pa se sama cena od proizvajalca do proizvajalca lahko precej razlikuje, zato je najbolje, da preverite čim več različne ponudbe. Enostavno kar na spletu: https://parketarna-jager.si/sl/lamelni-parket.

Obnova ter vzdrževanje parketa iz lamel

Lamelni parketi so torej za polaganje zelo preprosti. Enako velja za samo obnovo pa tudi za vzdrževanje. Obnova tovrstnega parketa je mogoča s ponovnim brušenjem ter lakiranjem. Ker imajo parketi iz lamel majhno debelino, veliko oseb meni, da za obnovo niso primerni, kar pa torej ne drži.

Če se torej za obnovo parketa iz lamel odločite pravočasno, ga lahko obnovite celo večkrat. Močno poškodovani lamelni parketi pa so za obnovo precej zahtevni oziroma pričnejo odstopati. Ob ustreznem vzdrževanju ter pravočasni obnovi vam lahko odlično služijo tudi do več desetletij.