Za učinkovito ogrevanje s peleti cena nima odločilnega pomena

Ogrevanje na lesno biomaso je vedno bolj priljubljeno, saj ga uvrščamo med okolju prijazne načine, poleg tega pa je tudi poceni. Najcenejši so sekanci, nato sledijo drva, kmalu za njimi pa so peleti. Cena ogrevanja z njimi je na primer kar za polovico manjša kot s kurilnim oljem. Pri računanju stroškov ogrevanja pa seveda ne smemo upoštevati le cene nakupa, ampak tudi izkoristka energenta in seveda udobja, ki nam ga ponuja.

Kadar govorimo o lesnih peletih, potem lahko rečemo, da se je njihova uporaba v zadnjih letih zelo razširila. Med prednostmi velja omeniti samodejno obratovanja po vnaprej določenem urniku, odlično zgorevanje, majhni izpusti in majhni stroški ogrevanja. Peleti, cena katerih pa se razlikuje predvsem glede na njihovo kakovost, so pakirani v priročnih embalažah in ne zasedajo veliko prostora. Zato je ta način ogrevanja priljubljen tudi v urbanih okoljih, kjer je manj prostora za skladiščenje.

Ogrevanje s poceni peleti prinaša dodatne prihranke

Ogrevanje z lesnimi peleti ni samo okolju prijazno, ampak ima tudi druge prednosti. Gre za zelo udobno in čisto ogrevanje, ki samodejno poskrbi za obratovanje peči. Ker pa je preskrba s peleti zagotovljena tudi z domačo proizvodnjo, so nam danes dostopni tudi poceni peleti. A to ne pomeni, da so tudi manj kakovostni. Če skrbno spremljamo pestro ponudbo peletov, ugotovimo, da se po akcijskih cenah lahko dobi že zelo kakovostne pelete po zelo dostopnih cenah.

Pred nakupom peletov je potrebno vedeti, da je med njimi kar nekaj razlik. Med najpomembnejšimi je njihova kurilna vrednost, vlažnost in količina pepela, ki nastaja pri njihovem zgorevanju. To so dejavniki, ki pomembno vplivajo na njihovo energetsko učinkovitost. Tudi, če so vam na voljo poceni peleti, to še ne pomeni, da so manj kakovostni. Vsekakor pa vam odsvetujemo kupovanje peletov nepreverjenega izvora, ki so praviloma manj obstojni in energetsko neučinkoviti.