Dobro poskrbite za svoj vodovod

Ob gradnji ali večji renovaciji stavbe veliko pozornosti namenjamo vodovodnemu sistemu, nato pa nanj v veliki meri pozabimo. Morda stavbo uporabljamo skozi desetletja, ne da bi sploh pomislili na vodovodne cevi in ostale napeljave, ki se skrivajo v notranjosti zidov. Tudi na ta način je možno doseči dober izkoristek vseh razpoložljivih sistemov, a to je vse prej kot gotovo – kaj hitro se zgodi, da se pojavijo težave, ki jih bo težje rešiti, če vodovodu ne posvečamo dovolj pozornosti.

Toplovodno ogrevanje

Najbolj skrbno vodovodne cevi pregledujemo v primeru, da imamo toplovodno ogrevanje. Poznamo več vrst takšnega ogrevanja, v vsakem primeru pa mora biti vodovodna napeljava učinkovito speljana, izjemnega pomena pa je zanesljiv vir energije. Poleg pregleda cevi tako zagotovimo tudi reden servis peči ter tudi pregledovanje grelnih elementov – oboje je možno precej bolj enostavno pregledovati in vzdrževati, saj imamo do teh elementov neposreden dostop. Servis peči se splača opraviti že zato, da zagotovimo optimalen izkoristek goriva in seveda kar se da dolgo življenjsko dobo opreme, ki je običajno precej draga. Ni nujno, da gre za težave s samim vodovodnim sistemom, v vsakem primeru se splača vzdrževanju ključnih elementov posvetiti dovolj pozornosti, servis peči pa je en izmed ključnih postopkov v tem oziru.

Največ pozornosti namenjamo vodovodu v primeru, da pride do težav, a takrat je pogosto že prepozno, da bi lahko nevšečnosti enostavno in poceni odpravili. Zato je priporočljivo tudi vodovodne cevi vsaj občasno pregledati in ugotoviti, v kakšnem stanju so, poleg tega pa upoštevamo tudi pričakovano življenjsko dobo in morebitne dodatne obremenitve. Najboljša priložnost za vzdrževanje vodovodnega sistema so prenove in renovacije, cevem se lahko posvetimo tudi ob namestitvi novih ogrevalnih sistemov ali drugih elementov, ki se povezujejo na vodovodno omrežje. Seveda ne pozabimo na druge porabnike, ki potrebujejo zanesljiv dovod vode.