V hiši vodovodne cevi potekajo vertikalno in horizontalno

Ni dneva, da v stanovanju ne bi uporabljali vode. To dobimo iz podzemnega zbiralnika in do nas prispe po glavnih vodovodnih ceveh, ki se naprej razdeli v mrežo vodov oskrbovalnih cevi. Te vodovodne cevi sestavljajo domači vodovod in vodijo do individualnih priključkov. Cevi so po hiši nameščene lahko vertikalno ali horizontalno. Vertikalne vodovodne cevi se nahajajo v stenah, v sami konstrukciji ali pa v izolaciji, medtem ko so horizontalne cevi položene v tleh ali stropu.

Najpogosteje se vodovodne cevi namestijo podometno. To pomeni, da so skrite v stenah objekta in ne kvarijo estetike prostora. Drug način namestitve cevi je pred stenska, kar pomeni, da so cevi vidne in se nahajajo pred steno. V tem primeru je ves inštalacijski material skrit v posebnem modulu. Prednost tega sistema je tudi v tem, da je enostaven za montažo in kasneje tudi sanacijo v primeru okvare.

Nasveti, kako položiti talno gretje 

Ali ste vedeli, da so se stalnim gretjem ogrevali že v rimskih časih, kjer je bil prenosnik toplote zrak oziroma dimni plini, ki so krožili po kanalih pod hišo? Torej ne gre za neko novo obliko ogrevanja, ampak za preizkušen način, ki je še danes energetsko izjemno učinkovit in ima številne prednosti. To velja izključno ob predpostavki, da je talno gretje kakovostno položeno, za kar pa je potrebno imeti veliko strokovnega znanja in izkušenj.

Tovrstno ogrevanje spada v skupino ploskovnih ogrevanj. Po ceveh, ki so položene v tla, se pretaka topla voda, in toplota se prenaša na talno oblogo. Čeprav se domači mojstri danes lotevajo že marsikaterih opravil v hiši, pa je talno gretje eno od tistih, katerih se ni pametno lotevati sami. Pri njegovi izvedbi je potrebno upoštevati vrsto talne obloge, izhodno moč, velikost prostora, izolacijo in še mnogo drugih dejavnikov, ki pomembno vplivajo na kakovost izvedbe.