Zahtevne inštrukcije za zahtevne predmete

Inštrukcije predstavljajo zelo priljubljeno obliko učne pomoči. So namreč dokaj enostavna rešitev v primeru učnih težav. Enostavno poiščemo inštruktorja, ki bo znal predstaviti učno snov na drugačen način ter nasloviti težave, ki vodijo do nerazumevanja snovi. Tako pričakujemo odličen rezultat, ki skoraj vedno upravičuje izbiro inštrukcij. A včasih moramo biti posebej pozorni na to, da izberemo dobrega inštruktorja, ki lahko delo odlično opravi – nekateri predmeti namreč zahtevajo zelo dobro posredovanje učnih vsebin, kar je zahtevna naloga tudi za inštruktorja.

Kateri predmeti veljajo za posebej zahtevne?

Precej zahtevne so recimo inštrukcije statike, saj je že predmet sam po sebi dokaj zahteven. Za inštrukcije statika zahteva dobro poznavanje teoretske podlage, torej je veliko odvisno tudi od samostojnega dela in razumevanja učenca. Nadalje za inštrukcije statika predvideva veliko praktičnih vaj in preizkusov, odgovornost za pripravo teh ima inštruktor. Vedno je možno najti dobre rešitve, a te niso samoumevne pri vsakem inštruktorju. Gotovo pa za učinkovite in uspešne inštrukcije statika zahteva dobrega inštruktorja, ki je strokovnjak na tem področju.

Strokovni predmeti, ki imajo dokaj ozko usmeritev, so lahko velik izziv za inštrukcije. A prav tako se pojavljajo težave tudi pri kakšnih splošnih predmetih. Dober primer so inštrukcije fizike, čeprav snov ni vedno posebej zahtevna. Inštrukcije fizike postavljajo druge izzive, predvsem to, da je treba snov pripraviti in prilagoditi posameznemu učencu. Učne vsebine je namreč možno predstaviti na različne načine, predvsem je veliko ponazoritev, primerov in eksperimentov, a še vedno ne smemo pozabiti na teorijo. Tako so inštrukcije fizike lahko precej obsežne in še vedno zahtevajo veliko pozornosti, zbranosti in razumevanja. Spet so to izzivi, ki jih lahko uspešno premosti le dobro usposobljen in izkušen inštruktor. Pri teh inštrukcijah se izkažejo prednosti dobrih ponudnikov, ki pripravljajo odlične inštrukcije z učinkovitimi vajami, posledično bodo prepričljivi seveda tudi rezultati.