Možnosti v primeru težav pri poslovanju

Uspešno poslovanje odpira mnoge možnosti za poslovno rast in razvoj, medtem ko v primeru težav običajno iščemo najboljšo rešitev za preprečevanje velike škode. A tudi v tem primeru imamo pogosto na voljo več možnosti, navsezadnje tudi v primeru insolventnosti ostajajo nekatere opcije, ki jih lahko izkoristimo za kar najboljši rezultat. Resda je veliko odvisno od situacije in običajno je ob postopkih, ki jih sprožimo zaradi insolventnosti, že prepozno za kakšne res učinkovite ukrepe, a vseeno lahko včasih izkoristimo razpoložljive možnosti in težave v veliki meri omilimo.

Prestrukturiranje

Med ukrepi, ki lahko rešijo težave pri poslovanju, gre na prvem mestu gotovo izpostaviti prestrukturiranje. To je ključni korak v primeru, da bi se radi izognili stečaju, predvsem če se opravi prisilna poravnava, lahko pa se seveda že prej posvetimo prestrukturiranju podjetja. 

Če je možno, na ta način naslovimo konkretne težave, ki vodijo proti insolventnosti podjetja. Včasih razlog za to tiči v poslovnih procesih in poslovnem modelu, včasih so krivi dejavniki na trgu ali pa kakšni nepredvidljivi zunanji vplivi. V vsakem primeru pa mora prestrukturiranje nasloviti te razloge – že v fazi načrtovanja je treba pripraviti dobro strategijo, ki lahko ponudi boljše rezultate pri poslovanju. Na ta način lahko rešimo podjetje pred stečajem in ga povrnemo na uspešno poslovno pot.

Prodaja podjetja

Alternativa prisilni poravnavi in prestrukturiranju podjetja je pogosto stečaj, lahko pa pride v poštev tudi prodaja podjetja. V primeru, da imamo s poslovanjem velike težave, seveda ne moremo pričakovati velikega zanimanja s strani potencialnih kupcev, a vseeno je v nekaterih primerih prodaja podjetja povsem smiselna opcija, ki lahko ponudi dobro rešitev. Prav na ta način se lahko rešimo pred stečajem in večjimi težavami, je pa spet odvisno, v kateri fazi se za prodajo odločimo. Gotovo se splača o teh opcijah dobro premisliti, pametno je koristiti tudi strokovno svetovanje.